Vi snakker med kunderne i øjenhøjde​

Vores dør er altid åben

Lokal virksomhed​​

Kunstner moms​

Er du maler og sælger dine egne malerier eller har tanke om at gøre det? Eller du er måske musiker og tager ud og spiller din egen musik eller har tanker om at sælge den?

Hvis du omsætter for mindre end 300.000 kr. årligt, så behøver du ikke lade dig registrere til moms. Hvilket gør at du ikke skal påsætte salgsmoms på dine værker eller har mulighed for at få momsfradrag for de køb du laver.

Det kan dog ofte godt svare sig at lade sig registrere til moms alligevel. Det skyldes at man som kunstner skal beregne salgsmoms af det nedsatte grundlag. Det nedsatte grundlag er 20% af din oprindelige salgspris, det vil sige at din effektive salgsmoms faktisk kun bliver 4,76%

Du kan når du begynder som kunstner få alle de sædvanlige momsfradrag som alle andre virksomheder/selskaber nyder godt af. Det vil sige at du kan få fradrag for dine indkøb til materialer, fast udgifter såsom husleje, telefon, internet, revisor etc. Og andre ting som alle andre også har momsfradrag for. Købsmomsen ligger på 25%, hvilket vil sige at du får 25% af værdien inkl. Moms på dine køb tilbage fra SKAT.

​En normal virksomhed ville her også skulle beregne 25% i salgsmoms på alt den sælger, men her er fordelen for dig som selvstændig kunstner. Som skrevet ovenover så kan du nøjes med at betale 4,76% hvis du lader dig blive registeret til moms hos SKAT.

​Fordelen er at man kan lade sig moms registrere fra dag 1 i sin virksomhed. Det vil sige at du kan få alle fradragene i det første år som typisk er det dyreste, da man skal skaffe materiale og andet og muligvis ikke har så meget salg.

Eksempel år 1 – Virksomhed som er registreret til moms

Salg: 10.000 kr. heraf moms 476 kr.

Køb: 20.000 kr. heraf moms 5.000 kr.

Du vil i dette eksempel få 4.524 kr. tilbage i moms.

Det vil sige din nettoudgift for året er 10.000 kr.

Eksempel år 1 – Virksomhed er ikke registreret til moms

Salg: 10.000 kr.

Køb: 25.000 kr.

Du vil stadig skulle betale købsmoms for de varer du køber også selvom du ikke er registreret til moms, du får bare ikke nogen moms retur.

Det vil sige din nettoudgift er 15.000 kr.​​